Радіоактивна хмара “пропливла” над Україною: що потрібно знати

Джерело: https://narodna-pravda.ua



Радіоактивний елемент виявлено в повітрі України. Його дія порівнянна з дією цезію, який заразив простір в результаті Чорнобильської катастрофи.
Моніторингові станції Євросоюзу ще тиждень тому зафіксували радіонуклідну хмара Рутенія-106 невідомого походження.

Тетяна Вербицька, прес-секретар Державного науково-технічного центру з ядерної безпеки, заспокоїла, що концентрація радіації в повітрі була нижчою за допустиму, внаслідок чого вплив хмари був мінімальним. Допустима концентрація становить 500 миль-беккерелів на метр3.

Джерело викидів не знайдено, що вельми турбує дослідників. Зокрема, Тетяна Кутузова, працівник інспекції ядерного регулювання вважає, що радіоактивна хмара могла виникнути або через падіння й згоряння супутника, або внаслідок викиду підприємства-виробника рутенію (таких немає в Україні), або випадково в результаті плавки при металургійному процесі.

Найвищий рівень – 40 мілі-беккерелів радіоактивної речовини – спектрометри показали в Запоріжжі. Приблизно 30 мілі-беккерелів радіоактивної речовини – на Миколаївщині і в Баришівці під Києвом. Однак перелічені показники істотно нижчі за небезпечний поріг. Радіонуклідна хмара відвідала також Західну Європу.

Зараз вона розсіялася, проте небезпечна речовина не розчинилася, а осіла на земну поверхню.

В повітрі тепер навряд щось зафіксують, але в місцях кучного випадання пилова буря може підняти радіоактивні елементи, уточнює Володимир Богорад, начальник відділу радіаційного захисту.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 коммент.:

Отправить комментарий